
TAVSİYELER
Silindirik dolu malzemeleri tezgaha eksenel bağlamak için malzemenin alt ve üst kısmında punta deliği açılmalıdır. Merdane, mil, vb. 50 kg.'dan ağır silindirik dolu malzemelerin kolay taşınması için mapa deliği açılması ve delik için standart diş hatvelerinde vida dişi çekilmiş olmalıdır. Malzemelerin çapaktan, tufalden, kesme/bor yağı kalıntılarından, tuz banyosu sonrası tuz kalıntılarından arındırılmış olmalıdır. (Ör: Dişli, kaplin vb. parçalar) Malzemenin nakliye sırasında çarpma vb. durumlarda zarar görmemesi ve sevkiyattan önce taşınması için uygun kaplara veya kasalara düzgün bir biçimde yerleştirilmesi gerekir. Özellikle ağır malzemelerin lastik veya ahşap takozlar üzerine yerleştirilmesi ve üzerine diş çekilmiş malzemelerin ise erkek dişlerin üzerilerine hortum veya naylon file geçirilmiş olması önemlidir. Hava şartlarından korumak için sevkiyattan önce malzeme kap ve/veya kasalarının üzerilerinin streç filmle kaplanması ve açık kasa araçların (Kamyon, kamyonet vb.) üzerilerinin branda vb. bir malzeme ile örtülmelidir. Malzemelere ait teknik resim, detayları ve etiketleri ile resmi evrakların (İrsaliye vb.) malzeme ile beraber sevk edilmelidir. Tahribatlı muayene gerektiren kalite kontrol raporu isteniyorsa operasyon öncesi belirtilmelidir. Keskin köşe ve deliklerde pah kırılmalıdır. Kör deliklere dikkat edilmeli, yüzeye çok yakın olmaması önemlidir. Yüzeye yakınlık açısında deliğin başladığı ve bittiği mesafe eşit olmalı ve deliğin yüzeye doğru sapmasından kaçınılmalıdır. Döküm parçalarda normalizasyon işlemi yapılmış olmalıdır. Patlama riskini ortadan kaldırmak için iki ağzı kapalı etli çelik boru vb. parçalarda hava tahliye delikleri açılmalı ve ölçüleri belirtilmelidir. Kademeli mil vb. parçalarda çap değişim yerlerinden sert kesit değişimi yerine uygun büyüklükte radyus (min. 1.5 mm.) verilmelidir. Silindirik parçalarda punta deliklerinin aynı eksende olmasına dikkat edilmelidir. Ülkemizde çelik çekme borularda hala kalite problemi yaşanmaktadır. Malzemenin sertleşebilirliğinden emin olmak için malzemenin sertifikasının ve kimyasal analiz bilgisi büyük önem taşımaktadır
Isıl İşleme Tabi Tutulacak Parçalarda Oluşabilecek Riskler
Deformasyon Riskleri (Aşağıdaki hususlarda deformasyon riski yüksektir) Normalize edilmemiş parçalarda deformasyon riski fazladır Mil vb. parçalarda kama yeri varsa deformasyon riski vardır Lama, guide, yatak vb. parçalarda tek taraftan sertleştirme yapıldığında eğer kesit yeterince kalın değil ise deformasyon riski vardır Çatlama Riskleri (Aşağıdaki hususlarda çatlama riski yüksektir) Döküm parçalarda (Özellikle normalize edilmemiş, yüzeysel çatlakları olan parçalar ile parçada döküm boşluğu olduğu durumlarda) Kaynak yerlerinde Keskin köşe ve kesit değişim yerlerinde Yüzeye çok yakın giden kör deliklerde Belirtilenden farklı bir malzeme kullanılması durumunda Bazı tip parçalarda daha önceden sertleştirilmesinden dolayı (malzeme ve geometriye bağlı olarak) Dövme parçaların dövme işlemi esnasında yeterli sıcaklıkta olmamasından dolayı (Katmer vb. kusurlar) Haddelenmek suretiyle üretilen parçaların haddelenme işlemi sırasında katmer oluşması/katmer oluşumu İndüksiyonla Sertleştirilmenin Tavsiye Edilmediği Durumlar Parçanın İndüksiyonla sertleştirilmeye uygun olmayan malzemelerden imal edilmiş olması: Soğuk İş Takım Çelikleri: 1.2080 (X210Cr12) 1.2379 (X155CrVMo12 1) 1.2550 (60WCrV 7) 1.2767 (X45NiCrMo 4) 1.2842 (90MnCrV 8) Sıcak İş Takım Çelikleri: 1.2343 (X38CrMoV 5 1) 1.2344 (X40CrMoV 5 1) 1.2365 (X32CrMoV 3 3) 1.2714 (56NiCrMoV 7) Çok Düşük Karbonlu Çelikler - Transmisyon Çelikleri: Otomat Çeliklerinin kurşun oranlarının yükseltilerek, talaş kırılganlığının arttırılması ile elde edilen çeliklerdir. Otomat Çelikleri : 9 S 20 9 SMn 28 9 SMnPb 28 9S Mn 36 9 SMnPb Düşük Karbonlu Çelikler: 1020 1030 1035 St 37 St 42 St 44 St 52 Sementasyon Çelikleri: C 10 (1010) C 15 (1015) *İndüksiyonla sertleştirmeye uygun olmayan çelikler yukarıda belirtilmiş çelik listesi ile sınırlı değildir. Detaylı bilgi için Termo İndüksiyon’la temasa geçiniz Direkt olarak indüksiyonla yüzey sertleştirmenin tavsiye edilmediği çelik listesi içerisindeki düşük karbonlu çeliklere indüksiyonla yüzey sertleştirme işlemi yapılmak istenmesi halinde önce; indüksiyonla sertleştirme istenilen yerlerin (Parçanın tamamının veya özel olarak macun yardımı ile maskelemek suretiyle sadece istenilen yerlerin) karbon emdirilmek (Sementasyon işlemi) suretiyle istenilen karbon ağırlığına getirilmesi gerekmektedir.
İnduksiyonla Sertleştirmenin Avantajları
Belirli bir alanın sertleştirilmesini mümkün kılar Deformasyon asgari düzeydedir Sertleştirme süreleri kısadır Parametreler ayarlandıktan sonra sertleştirme işleminin tekrar edilebilirliğinin yüksek olması Hızlı soğutma ile ince martensit oluşması Uzun tavlama sonucu kaba tane oluşumu olmaması Sertlik derinliği istenilen düzeyde tutulabilmesi Büyük parçaların fırında sertleştirilmesinin pratik olmadığı durumlarda bölgesel sertleştirilmeyi mümkün kılar.
Hangi Tür Malzemeler İnduksiyonla Sertleştirilir
İndüksiyonla sertleştirme çok çeşitli sfero döküm malzemeler ve çelik türlerine uygulanabilir. Normalde orta karbon seviyesine sahip çelikler (%0,35 - %0,50 karbon) tatmin edici sertleştirme sonuçları vermektedir. Ayrıca yüksek vasıflı (GGG50- GGG70) sfreo dökme demir malzemeler de bu sınıfa girmektedir. Daha yüksek karbonlu çeliklerde çatlama riski söz konusudur.
Isıl İşlem Talep Ederken Neler Belirtilmeli
Sertlik mertebesi (HRC, HV1-HV2, vb.) Sertlik derinliği Sertleştirilecek malzemenin cinsi (Kimyasal yapısı) Sertleştirme ve/veya temperleme Isıl işlem ve/veya teknik resim Müşteri şartnamesi ve/veya standardı Rapor talebi Tahribatlı test mümkün değil ise temsil parçası.